Underhåll och reparationer

Bostadsrättsinnehavaren har, enligt Bostadsrättslagen och föreningens stadgar, ansvar för att lägenheten hålls i ett bra skick. Man har en ganska stor frihet att utforma sin lägenhet efter egen smak, men i vissa fall krävs styrelsens godkännande. Är man osäker så rekommenderar vi att ni rådfrågar vicevärden innan ni startar arbetet.

Arbetet ska utföras på ett fackmannamässigt sätt och vid arbete med vvs och el ska det utföras av certifierade hantverkare som också ska lämna garanti för det utförda arbetet.

Visa hänsyn till grannarna vid renoveringarna. Försök begränsa störande ljud så att det påverkar övriga i huset på minsta sätt.

Vad kan jag göra utan styrelsens godkännande?
Målning, tapetsering, byte av vitvaror, sanitetsporslin, kranar, skåpsluckor och beläggning av golv till exempel är sådant som kan göras utan styrelsens godkännande.

Vad får jag inte göra med min lägenhet?
Ingrepp i ventilationen, borra eller andra ingrepp i balkongerna och ingrepp i värmesystemet är inte tillåtet.

När behövs styrelsens godkännande?
Vid ändrad planlösning, ingrepp i bärande del av konstruktionen (krävs även kommunalt bygglov), ombyggnad av badrum, ombyggnad av kök och omläggning av el är exempel på åtgärder som kräver godkännande från styrelsen innan arbetet startar.
En ansökan om tillstånd till åtgärder bör ske skriftligt till styrelsen. Mall för en sådan ansökan finns att ladda ned från Bostadsrätternas webbplats blankett.

Ansvar
Med frihet följer också ansvar. Det är du som ägare till din bostadsrätt som är ansvarig byggherre och har ansvar att gällande regler efterlevs och blir utfört på ett fackmannamässigt sätt.

Informera grannarna
I god tid innan arbetet påbörjas informera övriga i fastigheten. Det är lämpligt att sätta upp ett meddelande i entrén med uppgift om när arbetet är planerat att starta och när det beräknas vara färdigt. Ange också kontaktuppgift till er så att andra boende i fastigheten kan komma i kontakt och framföra eventuella synpunkter.

Arbetstider
Störande arbete ska ske i samförstånd med närboende. Visa hänsyn till skiftarbetande, sjuka, etc och förlägg arbetet till;

  • Vardagar kl 8 - 20
  • Lördagar och helgdagsaftnar kl 8 - 16
  • Söndagar och helgdagar ingen störande verksamhet

Tänj inte på tiderna.

Renhållning
Häll rent i trapphus och hiss. Om damm eller annat skräp kommer ut i allmänna utrymmen så gör rent så att övriga boende slipper dra med sig det in i sina lägenheter. Dagligen om behov finns.

Avfall
Allt byggavfall ska lämnas på stadens återvinningscentraler. Målarfärg eller andra kemikalier får inte spolas ner i avloppet. Man kan inte använda föreningens allmänna utrymmen för lagring av material.

Genom att förhålla oss till dessa regler blir det klart och tydligt för alla vad som gäller. Finns det frågor eller andra synpunkter så tveka inte att kontakta vicevärden.